Hvordan tover du strikkeplaggene?

Hvordan tover du strikkeplaggene?

Jeg har jo en del strikkeoppskrifter som krever at plaggene skal toves. Så her kommer det en liten veileding på akkurat dette. Ull toves når det blir utsatt for varme, vann og friksjon. Denne kombinasjonen gjør at fibrene i ulla trekker seg sammen og fester seg til hverandre. Ull tåler veldig fint både vann og varme, men dersom disse kombineres med bevegelse og friksjon er det vanskelig å unngå at det tover seg.

FAKTORER SOM SPILLER EN ROLLE I TOVINGEN

1. Alt som skal toves må være i 100% ull (ikke superwash) eller alpakka.

2. Helt hvitt garn er beghandlet med blekemidler og tover ikke så om du skal ha hvitt i bruk naturhvit.

3. Det er den mekaniske bevegelsen som tover plaggene, så mer bevegelser dess mer tover alt. Sentrifugeringen har ingenting og si da ligger jo alt stille.

4. Har du tovet for mye er det dessverre lite du kan gjøre med det, så vær forsiktig til du finner din måte, det er bedre å tove lite og så kanskje gjøre det en gang til om du syndes det blir for lite tovet.

5. Hvor løst plagget er strikket i utgangspunktet, og hvor mye plass ulla har til å krympe på.

6. Hvilken temperatur og hvor mye bevegelse det er påvirker hvor mye plagget.

7. Hvor lenge plagget toves.

8. Hvilken temperatur og hvor mye bevegelse det er påvirker hvor mye plagget toves.

9. Hvor lenge plagget toves

10. Hvor mye ulla er behandlet på forhånd.

TOVING FOR HÅND
Ønsker du tove for hånd kan du bruke et vaskebrett eller bare tove med hendene. Da bruker du Milo eller Grønnsåpe i vannet og har varmt vann og vasker og beveger du plagget både side lengs og på langs. Når du har jobbet litt med plagget, kan du også skylle det i kaldt vann vekselsvis med å ha det tilbake i kaldt vann. Dette tar litt tid og er mye jobb.

TOVING I MASKIN
Å tove i vaskemaskin er kanskje det de fleste er vant med - men dette er også en liten riskikosport, for her oppfører alle maskiner seg ulikt. Ull tover mellom 30-60 grader.
Som hovedregel etter at jeg har utprøvd mange maskiner har jeg landet på 40 graders finvask, ekspress eller hurtigvask, og sentrifugering spiller ingen rolle for da ligger jo plagget i ro.

TOVING I TØRKETROMMEL
Har du aldri tovet tidligere kan det være lurt å benytte tørketrommelen og da væter du plagget og har det i trommelen og kan da sjekke mye oftere enn i maskin.

ETTERBEHANDLING - FORMING
Uansett hvilken metode du bruker må alle plakk ha en liten etterbehandling med å strekke og dra plagget i den formen og strørrelsen du skal ha.
La det ligge til tørk.

Her finner du tovede tøfler

Tilbake til bloggen